Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Ja też właśnie się zreflektowałam, przecież to Barbórka dziś....

Wszystkiego NAJ Basieńko !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Witam! Ten wątek jest cudny! Bardzo przydatne informacje. Jeszcze nie zdążyłem wszystkiego przejrzeć, więc z góry przepraszam jeżeli to już było ale byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś podzielił się wiadomościami na tematy:
lei / å være lei
sur / å være sur
tøff / å være tøff
Zwłaszcza tøff sprawia mi problemy, spotykam ten wyraz w różnych kontekstach.

Czy mógłbym tutaj zwracać się do Was, jeżeli będę miał problem z jakimiś wyrażeniami w książkach, a może jest do tego inny bardziej właściwy wątek? Ostatnio poszerzam swoje uprawnienia i co jakiś czas znajduję wyrażenia których brak w słownikach. W gazetach też czasem znajduję wyrazy których słowniki nie zawierają. Słownik Ż.Wawrzyniak i H. Soleng jest dość ubogi i do tego nawet błędy ortograficzne się zdarzają. Jeżeli ktoś ma "oppgave 5, 2 opplag", to niech sobie sprawdzi wyraz "opplyst" na stronie 441

A! Jeszcze jedno!
Norweski nauczyciel języka powiedział mi, że "flere" znaczy "więcej" i nie występuje w znaczeniu "wiele". Ja natomiast często słyszę w gazetach i TV wypowiedzi, w których kontekst wskazuje bardziej na znaczenie "dużo", "sporo".
Co o tym sądzicie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
A jeszcze:
"wyrażenie potoczne".
Jak powiedzieć że coś jest wyrażeniem potocznym?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Serdecznie dziekuje za zyczenia imieninowe ( i urodzinowe ) Kasiu i Gabrielu - dopiero je zauwazylam

Odp . do Moroklumpen :

- wyrazenie potoczne - mozna przetlumaczyc jako : vanlig uttrykk eller dagligdags uttrykk

- samo slowo "lei" oznacza smutny, niezadowolony przykry, nudny a uzyty z czas " å være" - byc oznacza po prostu byc smutnym, czuc sie znudzonym, miec czegos / kogos dosc
Tak samo jest ze slowami :"sur" - kwasny, cierpki ale rowniez zly, niezadowolony, poirytowany
i " tøff" - zuchowaty, junacki, zaczepny, zadziorny, mezny - i masz racje - znaczenie jest zalezne od kontekstu, a co z tym sie wiaze od doswiadczenia w uzywaniu tych wyrazen

- " flere " tez ma wiele znaczen w zaleznosci od sytuacji n.p wieloraki, wielodniowy = kilkudniowy, wielokrotny

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...kolejny

raz potwierdzilas

ze norweski to jezyk dla tepakow i nieukow...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brzydal napisał:...kolejny
raz potwierdzilas
ze norweski to jezyk dla tepakow i nieukow...

W tym temacie ,jak zwykle masz problem z własną osobowością !.
---
Zazdrościsz , że ktokolwiek inny , poza Tobą , wie jednak więcej niż Ty sam .
---
Wytłumacz Mi ... dlaczego tak się czepiłeś Tej Barbary ...?! .
---
Przecież to tylko zwykły nauczyciel języka ..." ojczystego"... a , że akurat Norge a nie Polen to już... inksza para kaloszów ...
---
DAJ KOBIECIE w końcu spokój ... , przecież Ona , tak jak i Ty , robi tylko i wyłącznie Swoje , by dotrwać do ZASŁUŻONEJ EMERYTURY ... .!!!
---
Czegoś się Jej czepił , jak przysłowiowy GÓWNIANY RZEP ...!!! .

---
---
A pro po ... języka .
Jest nadzwyczaj prosty w obsłudze , tak samo jak i życie w dawnej Norwegi .
Owszem , jest sporo tzw.makaronizmów , oraz zmyłek , by akurat wiedzieć kto jest Swój a kto Wróg ...!
To tak samo jak z Naszym ...
....chrząszcz brzmi w trzcinie ...
---
Niemniej jest wolny wybór , każdy mówi tak jak chce , niemniej szanuje miejsce w którym akurat ...mieszka ... nic nie stoi i na przeszkodzie , by zmienić miejsce pobytu i samej pracy ...
---
Wszak obecnie ...prawie każdy ma możliwość być tam , gdzie jest Mu pod każdym względem bardzo dobrze ...
---
A MOŻE SIĘ MYLĘ ...?! .

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Kilka przykladow na uzycie wyrazen z " lei", "sur" i "tøff" w roznych kontekstach :

Na poczatek "sur"

- å være sur / å bli sur :

Jeg har grunn til å være sur på deg. - Mam powod zeby byc zla na ciebie / niezadowolona z ciebie.
Ingen blir lykkelig av å være sur. - Nikt nie bedzie szczesliwy jak jest niezadowolony / skaszony.
Å være sur er å rette din misnøye mot de du har rundt deg. - Byc naburmuszonym to skierowac swoje niezadowolenie na tych ktorzy sa wokol ciebie.
Det er farlig å være alltid sur. - Bycie ciagle niezadowolonym jest niebezpieczne.
Alle har rett til å være sur iblant. - Wszyscy maja prawo do bycia niezadowononym czasami.
Det er ikke mulig å bli sur på deg ! - Nie mozliwym jest byc z ciebie niezadowolonym !
Du må ikke være sur på meg ! - Nie zlosc sie na mnie / Nie badz na mnie zla !
Ut på tur aldri sur ! - Typowe no. wyrazenie !!! - Nie badz skwaszonym na wycieczce !
Ingen grunn til å være sur for dette. - Nie ma powodu byc przez to niezadowolonym.
Kan melken bli sur når det tordner og lyner ? - Czy mleko skwasnieje jak jest burza i pioruny ?

Hva kan jeg gjøre med sure oppstøt ? - Co moge zrobic / jak zaradzic powrotom kwasu zoladkowego (...?)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Dziękuję Barbaro
Kiedy ktoś mnie pyta: "Er du sur?", to nie jestem pewien czy mówi "Jesteś pochmurny?" (masz zły humor), czy może "Jesteś obrażony?" (o coś na niego). W tym drugim przypadku dodałby chyba "...på meg"?

A co do tego okropnego słowa "tøff", to widziałem np. w artykule:
" ... to było ganske tøft opowiedzieć rodzinom zabitych co się stało",
ale już w innym przypadku obrazek z dziećmi miał opis zawierający słowo "tøffinger", czyli pozytywne znaczenie

Odnośnie osoby która atakuje Barbarę, to nie wiem jaki może mieć powód, ponieważ nie jestem stałym bywalcem tego forum ale mogę jedynie snuć domysły:
a) odrzucony adorator
b) frustrat mający problemy z nauką języka
c) żadne z powyższych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Bezkonstruktywna krytyka jest czesto powodem kompleksow, niedowartosciowania i zazdrosci - zwlaszcza anonimowa krytyka

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
barbara67 napisał:Bezkonstruktywna krytyka jest czesto powodem kompleksow, niedowartosciowania i zazdrosci - zwlaszcza anonimowa krytyka
O ...Miła Pani...Barbaro ... !
Wznoszę ....!!!
Mój Pierwszy Toast
...
na PANI ... Cześć ... !!! .
DEDYKUJĘ , TEN TOAST WŁAŚNIE ...PANI...BARBARO...!!!

Właśnie , parę godzin temu , zaliczyłem pozytywnie , Mój pierwszy...!!! Państwowy Egzamin ...
---
Pozostało jeszcze... 4... /słownie ...CZTERY.../ , jak będzie !?!?!?... naprawdę nie wiem ! .
---
Niemniej dziękuję za wytrwałość i omijanie..." MIELIZN"... tego Forum...! .
To właśnie Pani -Barbaro- ... , wytrwałość w kontynuowaniu zamierzonego ...Zadania , zmotywowała do zawzięcia się i iiii.....iiii....ZALICZENIA tej "cholernej kozy"... !!! .
---
Dziękuję ...i Pozdrawiam.
A.Gabriel.A.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok